Vrijwilligers toveren kantine om tot modern kantoor

vrijdag 5 juli 2013

Vrijwilligers van Natuurmonumenten hebben de werkschuur aan de Reeënweg in Wanneperveen flink opgeknapt. Ze bouwden een onhandig ingedeelde en verouderde kantine om tot een modern kantoor en ontvangstruimte. En dat voor een bedrag onder de vijfduizend euro. “Onze vrijwilligers zijn goud waard”, zegt beheerder Bea Claessens van Natuurmonumenten in De Wieden.

De omgeving van de werkschuur is adembenemend. Mooiere werkplekken zijn nauwelijks denkbaar. Toch werkt niemand dagelijks in de werkschuur. “Sinds 2000 hebben wij twee vrijwilligersploegen die ons op dinsdag helpen met beheerwerk, zoals maaiwerk of klussen in de eendenkooien of de wandelpaden. Ook maken we greppels open in het trilveen. De werkschuur is daarbij onze uitvalsbasis. Verder starten hier af en toe excursies naar vooral de aalscholverkolonie. Belangrijk is de werkschuur ook voor maatschappelijke stages, waarbij grote groepen leerlingen aan de slag gaan in De Wieden”, legt Roelof de Jonge van Natuurmonumenten uit.

De bijna vijftig vrijwilligers hebben ondertussen een lange lijst van werkzaamheden op hun conduitestaat. Bea Claessens is onder de indruk van hun werk. “Natuurmonumenten denkt na over hoe we vrijwilligers het beste kunnen inzetten. Ons ideaal zijn teams die zichzelf aansturen en activiteiten oppakken. De verbouwing van de werkschuur is daarvan een perfect voorbeeld. Bijna zonder dat wij het in de gaten hadden is de kantine verbouwd tot een prachtige, multifunctionele ruimte. Het is dat hier geen stromend water is, anders zou je er bijna kunnen wonen…”

“Het mooie is dat de opkomst van de vrijwilligers altijd hoog is, rond de 80 procent. Dat komt deels omdat dit vaak leuk werk in de buitenlucht is, maar ook omdat we een mooi team hebben. We werken hard, maar het is ook heel gezellig”, zegt De Jonge. Omdat binnen de vrijwilligersgroep veel kennis aanwezig is, kon Natuurmonumenten flink besparen op de verbouwing. Een belangrijke rol speelde Roelof Gortemaker die lang voor Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Steenwijkerland werkte. Albert Nijmeijer verrichte bijna al het installatiewerk en verantwoordelijk voor de vloer was Harry Doornbosch. Die mocht de werkschuur deze week officieel openen.

Bron: www.varenindekopvanoverijssel.nl