Tweede generatie grote vuurvlinder vliegt in Nederland

woensdag 4 september 2013

De winter duurde lang. Wie had toen durven denken dat er zo’n spetterende vlinderzomer zou volgen? 
Veel gewone vlinders, veel bijzonderheden, een invasie aan oranje luzernevlinders in Nederland, zoals we al heel lang niet hebben meegemaakt, volle buddelia’s, waar houdt het op?

Ging het met de voorjaarsvlinders min of meer normaal, de zomervlinders kwamen laat op gang en eind juni liep de natuur zeker twee weken achter. Toen ging het echter heel snel.
Niet alleen werd de achterstand met het mooie weer razendsnel ingehaald, aantallen zoals in de tweede helft van juli hadden we in deze eeuw nog niet gehad. En nog steeds is het aantal vlinders duidelijk hoger dan ‘normaal’ was over de periode 1990-2012.

Bijzondere waarnemingen
Ook in Nationaal park Weerribben-Wieden komen nu de spectaculaire waarnemingen binnen. De oranje luzernevlinder is al waargenomen in de nieuwe natuurgebieden, die bij Wetering gemaakt worden.
Hiernaast zag boswachter Jeroen Bredenbeek van Staatsbosbeheer begin september bij het buurtschap Nederland de grote vuurvlinder vliegen.
Door het mooie weer van afgelopen zomer is het sommige rupsen van de grote vuurvlinder gelukt om nu alweer te verpoppen en rond te vliegen. Met het mooie weer in het vooruitzicht zijn er misschien nog wel meer te zien in het Weerribben gebied.
Het zou helemaal bijzonder zijn als de grote vuurvlinder door het mooie weer ook in het Wieden gebied gezien wordt. Ondanks veel zoekwerk van de medewerkers van Natuurmonumenten is de grote vuurvlinder daar nog steeds niet makkelijk te vinden.