Tachtig natuurgidsen in het Hollandse Regenwoud

woensdag 25 maart 2015


Tachtig laagveengidsen van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer bezochten maandag 23 maart De Wieden. Ze kregen daar informatie over werkzaamheden die de natuur in Nederlandse laagveengebieden moeten herstellen. De natuurorganisaties voeren die uit met Europese Life-subsidie. Ook in De Wieden wordt gewerkt.

Hollandse regenwoud
“De natuurschatkamers van Nederland”, klonk het maandag bij het Bezoekerscentrum in Sint Jansklooster over acht aangewezen gebieden. “In deze acht laagveengebieden komen net zulke bijzondere en krankzinnige planten en dieren voor als in de Tropen. Ze zijn als het ware het Hollandse regenwoud”, zegt natuurjournaliste Monika Wesseling zelfs, die ze bezocht en er een handleiding over schreef.
De schrijfster vertelt ook beeldend waarom de Life-werkzaamheden nodig zijn. “Het zijn prachtige gebieden, maar goed gaat het er niet mee. Het regenwoud is nu savanne. Ook heel mooi, maar veel bijzondere flora en fauna dreigt verloren te gaan”, aldus Wesseling.
Ron van Overeem van Natuurmonumenten bevestigt dat beeld. “Dit zijn oer-Hollandse landschappen die we kwijtraken als we niets doen. Ze groeien dicht en verdroging en bemesting versnellen dat proces”, vertelt Van Overeem aan de gidsen in de zaal. De werkzaamheden zijn daarom gericht op ontbossing en het terug brengen van alle stadia van de verlanding. Dat levert uiteindelijk onder meer trilveen, krabbenscheer en galigaanmoeras op.

Tips
De gidsen kregen maandag informatie aangereikt die ze met hun gasten kunnen delen. Ook geven ze elkaar tijdens een vaartocht door De Wieden tips en adviezen hoe ze excursies interessanter kunnen maken. Wesseling werpt bovendien een aantal mogelijke vragen op. “Met dit project is in totaal 13,2 miljoen euro opgeworpen. Mensen vinden dat misschien veel geld. Ter vergelijk: de renovatie van het Rijksmuseum kostte 370 miljoen euro…”
Het was voor het eerst dat zoveel gidsen kennis en ervaring uitwisselden. Ze kwamen vanuit alle Nederlandse windstreken naar Sint Jansklooster. Met Life-subsidie voert Natuurmonumenten in De Wieden momenteel werkzaamheden bij Belt-Schutsloot uit. 

[tekst Erik Driessen]