Junior Rangers zoeken sporen grote vuurvlinder

woensdag 24 mei 2017

De Junior Rangers van de Nationale Parken Weerribben-Wieden en Drents-Friese Wold zijn samen in De Weerribben op zoek geweest naar sporen van de grote vuurvlinder. Na een inleiding over deze heel bijzondere vlinder -die alleen in De Weerribben en Zuid-Friesland voor komt- gingen ze met de boot het moeras in vanaf het Bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer De Weerribben in Ossenzijl.
De vlinders van de grote vuurvlinder vliegen in de maanden juli en augustus. Momenteel zijn er dan ook alleen rupsen te vinden. In kleine groepjes gingen de jongeren in de leeftijd van 12 t/m 20 jaar eerst lopend en later vanaf de boot op zoek naar deze rupsen op de waardplant de waterzuring. Wanneer ze een rups hadden gevonden moest deze gefotografeerd worden, om naderhand te kunnen bepalen of ze inderdaad de rups van de grote vuurvlinder hadden gevonden.
Dit was best moeilijk, maar het is een enkeling gelukt om echt een rups te vinden van deze bijzondere vlinder.
Naast rupsen was er nog veel meer te zien. Dus heel wat fraaie plaatjes zijn geschoten tijdens deze gezellige mooie voorjaarsmorgen met beide groepen Junior Rangers in het moeras van De Weerribben.

Wat zijn Junior Rangers?
Junior Rangers zijn jongeren in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar. Ze vinden het leuk om geregeld met elkaar op pad te gaan in het natuurgebied waar ze dichtbij wonen. Ze helpen dan bijvoorbeeld mee met het onderhoud van deze natuur, gaan met de boswachter op pad of helpen met tellingen van roofvogels, vlinders of muizen. Ze beleven en leren zo veel, zoals het leren kennen van de planten en dieren die in deze gebieden leven, hoe je eten uit de natuur kunt halen en hoe ze de natuur moeten onderhouden.

Kennismaken
De volgende keer op zaterdagmorgen 17 juni gaat de groep Junior Rangers van Nationaal Park Weerribben-Wieden in het Woldlakebos bij Scheerwolde op zoek naar libellen. Dan is er ook de mogelijkheid voor jongeren in de leeftijd van 12 t/m 16 jaar om kennis te maken met deze groep Junior Rangers.
Lijkt het je leuk om te komen, of wil je meer informatie stuur een berichtje naar e.l.zwanenburg(at)ivn.nl of kijk op www.juniorrangers.nl