Junior Ranger sluiten seizoen af in De Weerribben

dinsdag 12 juli 2016

De Junior Rangers van Nationaal Park Weerribben-Wieden sloten dit weekeinde het seizoen af met een kamp in De Weerribben. Ze hielpen bij de Weerribbentrail, werkten in de Kloosterkooi en gingen kanoën rond Kalenberg.

De jongeren vormen een hechte groep. “Wie eenmaal Junior Ranger is, blijft dat ook”, zegt Erica Zwanenburg, coördinator van deze groep Junior Ranger.
Zij vaart zondag in een begeleidingsboot achter de kanoërs aan. Die vertrekken bij Pieter Jongschaap in Kalenberg. “Wie zijn ervaren kanoërs?”, vraagt Zwanenburg eerst voor het maken van een goede bootverdeling. Een aantal jongeren blijkt meer in de kano gezeten te hebben en dus gaat de groep goed voorbereid het water op.
Het leuke van de Junior Rangers is dat je jongeren uit de regio leert kennen. Een zaterdag per maand doen we activiteiten, elke keer vanuit een andere locatie. Dit is echt een vriendengroep en het leuke is dat alle leeftijden tussen 12 en 21 jaar zijn vertegenwoordigd”, vertelt Zwanenburg, terwijl de Junior Rangers zich prepareren voor de kanotocht.

Plek voor jongeren vanaf 12 jaar
De leeftijdsverdeling staat wel wat onder druk. “We vergrijzen een beetje…”, noemt Zwanenburg dat. “We hebben weer plek voor de jongste groep. Vanaf 12 jaar kun je al aspirant worden. Je maakt vrienden én leert veel over de natuur. Daarin schuilt ook het verschil tussen scouting en ons. Bij ons is educatie ook belangrijk”, legt Zwanenburg uit. Zij vertelt dat Junior Rangers later regelmatig uitgroeien tot vrijwilligers van natuurorganisaties.
Twee leden zitten momenteel in Letland”, vertelt een moeder uit Meppel, wiens zoon vandaag van aspirant een ‘echte Junior Ranger’ wordt. Veel nationale parken in Europa hebben Junior Rangers en regelmatig zijn er uitwisselingen. “Ik vind het belangrijk dat kinderen iets van de natuur weten. En bovendien doe je heel veel leuke dingen. Zo’n kamp in de Weerribben is natuurlijk geweldig”, zegt ze. “En voor de prijs hoef je het niet te laten: 50 euro op jaarbasis!
Daarvoor ontdekken de jongeren de mooiste plekken van de regio. En ze sluiten het seizoen af met een kamp. Dit weekeinde logeerden ze in het Natuuractiefhuis van Staatsbosbeheer.

Kennismaken
Het nieuwe seizoen begint 24 september weer. Vanaf dan komen ze tot en met juni één zaterdagmorgen in de maand bij elkaar.
Ook interesse om Junior Ranger te worden? Mail dan naar e.l.zwanenburg@ivn.nl.

Voor meer informatie over Junior Rangers, klik hier
Voor een beeldimpressie van het kamp, klik hier