Zestig vrijwilligers volgen Wiedenacademie

dinsdag 8 maart 2016

Maar liefst zestig vrijwilligers van Natuurmonumenten zitten in de ‘schoolbanken’ van de Wiedenacademie. Zij kwamen daarbij in aanraking met alle facetten van het vrijwilligerswerk en De Wieden. Maandagmiddag was de vijfde bijeenkomst en binnenkort wordt de opleiding afgesloten met een velddag.

Vrijwilligers
Natuurmonumenten in De Wieden is gezegend met een groot aantal vrijwilligers. Die helpen mee in bijvoorbeeld de eendenkooi, plaatsen vlotjes voor de zwarte sterns, leiden jeugdactiviteiten, schipperen op de excursieboot of helpen mee in Bezoekerscentrum De Wieden. “Vooral voor de mensen met een publieksfunctie is kennis van de regio, de natuur en onze organisatie belangrijk. Tijdens vijf maandagmiddagen droegen wij basiskennis aan. De komende jaren willen we meer de diepte in”, legt Bernadette Haverkort van Bezoekerscentrum De Wieden uit.

Balie of beheer?
Voor sommige vrijwilligers was de leerstof van dit academiejaar al een verrijking, zegt Cees Muijers met een glimlach. “Toen ik bij Natuurmonumenten begon wist ik een mus nog niet van een eend te onderscheiden”, glimlacht de baliemedewerker. Ook om aan te geven dat diepgaande natuurkennis geen vereiste is om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Natuurmonumenten heeft immers een breed pakket aan werkzaamheden. Mensen die handig zijn of die geïntegreerd zijn geraakt door de watertoren zijn ook van harte welkom.
Ondanks dat Natuurmonumenten een mooie vrijwilligersbestand heeft, zijn nieuwe mensen altijd welkom. Buiten dat ze vaak werken in de natuur en in een leuk team terechtkomen, kleven er meer voordelen aan het werk. “Vrijwilligers profiteren van ledenkortingen bij activiteiten van Natuurmonumenten, krijgen 20 procent korting op producten in alle bezoekerscentra en ook korting op boekingen bij Landal en de huur van auto’s in binnen- en buitenland”, vertelt medewerkster Kristel van Biesen.

Klaar voor nieuw seizoen
Met de Wiedenacademie zijn de vrijwilligers klaar voor het nieuwe seizoen. Vanaf 1 april is Bezoekerscentrum De Wieden weer elke dag (behalve maandag) open. Dan beginnen de vele excursies weer. Met de opgedane kennis kunnen ze bezoekers ongetwijfeld nog meer vertellen over De Wieden. “We hebben gemerkt dat de academie echt in een behoefte voorziet. Er komt zeker een vervolg”, aldus Haverkort.