Stuur je gasten naar de Ecowaterliner

donderdag 5 mei 2016

In het bijzijn van alle schippers en wethouder Jacques Wagteveld van de gemeente Steenwijkerland is donderdagochtend het vaarseizoen van de Ecowaterliner geopend. Vanaf Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster maakte de watertaxi zijn eerste tochtje van het seizoen 2016 richting Blokzijl.

Onzekerheid
Het was allerminst zeker of de fluisterstille elektrische watertaxi die in 2010 werd gelanceerd zou gaan varen dit seizoen. De platbodemboten die een soort lijndienst over water zijn waren niet kosten dekkend. De gemeente Steenwijkerland draaide ieder jaar voor het exploitatietekort op, waardoor in 2015 werd besloten de Ecowaterliners voortaan in de stalling te zetten.

Natuurmonumenten
Natuurmonumenten besloot daarop de vaartochten te organiseren. Bernadette Haverkort van Natuurmonumenten: “Wij steken hiermee echt onze nek uit, omdat Natuurmonumenten vindt dat het voor bezoekers in Nationaal Park een heel fijn middel is om De Wieden te ontdekken. Er kunnen fietsen op de boot waardoor je bijvoorbeeld naar van Sint Jansklooster naar Blokzijl kunt fietsen en vervolgens met de watertaxi terug kunt varen.” Het onderhoud ligt nu bij Natuurmonumenten. De natuurorganisatie heeft nieuwe schippers aangetrokken, de Ecowaterliners opgeknapt en de tarieven voor de vaartochten iets verhoogd. Gasten betalen nu niet alleen voor zichzelf maar ook voor de fiets.

“Stuur je gasten naar de Ecowaterliner”, aldus Haverkort tijdens de start. “Alleen dan kan de watertaxi blijven varen.” Haverkort heeft goede hoop dat de Ecowaterliner kan blijven bestaan. “We merken dat steeds meer mensen kiezen voor een tocht met de watertaxi, maar dat heeft dus tijd nodig. Door dit een seizoen te proberen gunnen we de Ecowaterliner die tijd.

Enthousiaste schippers
Aan het enthousiasme van de schippers zal het niet liggen. Dirk Lok uit Blokzijl (68) was al schipper op de Ecowaterliner en is opgelucht dat de watertaxi in het water blijft. “Ik waardeer het contact met de gasten heel erg, je bent echt gids. Natuurlijk komen er heel veel inwoners van Steenwijkerland die het gebied al kennen, maar vorig jaar voeren heel veel Belgen mee. Die keken hun ogen uit. En heb je geen gasten dan gaat de radio aan, de voeten op het dashboard en geniet je zelf van de schoonheid in het gebied.” Voor Bert Riestra (66) uit Uffelte is het zijn eerste seizoen als schipper op de Ecowaterliner. “Ook ik kijk uit naar het contact met de gasten. Het lijkt mij een leuke uitdaging, al maak ik mij om het varen niet echt druk. Ik heb altijd gewerkt als schipper op mijn eigen boot.” De schippers doen ook veelal zelf het onderhoud aan de boot, onder leiding van de vrijwilliger Bram Breddels.  “We zijn druk bezig geweest met de Ecowaterliners. Er werd eigenlijk geen onderhoud gedaan, terwijl dat wel nodig is natuurlijk. Nu staan de elektrische boten er weer tiptop bij en kunnen ze er tegenaan voor komend seizoen.

Traject
Natuurmonumenten gaat dit jaar vanaf mei tot en met september zeven dagen in de week varen op het traject Sint Jansklooster – Blokzijl en Giethoorn – Sint Jansklooster. Informatie over vertrektijden en tarieven staan op www.natuurmonumenten.nl/ecowaterliner