Werken op trillend land

maandag 21 oktober 2013

Een dagje werken op één van de meest bijzondere locaties van De Wieden. Dat kan tijdens de Natuurwerkdag op 2 november.

Liefhebbers steken dan hun handen uit de mouwen op trillend land dat doorgaans niet te voet bereikbaar is. “En tegelijkertijd help je mee om dit land in stand te houden”, zegt Broer Blaauwbroek, assistent-beheerder van Natuurmonumenten.
Hij spreekt van dé kans voor mensen die de sfeer van De Wieden willen meemaken. “Zo aan het begin van de herfst is het vaak mistig. De natuur krijgt dan iets mystieks. Zeker op de plek waar we met een select gezelschap aan de slag gaan. Dat is een prachtig gebied waar je alleen met de boot kunt komen. Met een beetje geluk zie je een ree of een bijzondere vogel”, vertelt Blaauwbroek.

Greppels
Deelnemers aan de excursie stappen bij de Werkschuur aan de Reeënweg buiten Wanneperveen op de boot. Dichtbij die locatie helpen ze mee met het schoonmaken van greppels. “Dat is heel belangrijk werk om de natuur van De Wieden in stand te houden. Die greppels zijn de haarvaten die voldoende water in het gebied brengen. Het gaat om oude trekgaten die al tientallen jaren dicht zijn gegroeid en daarin zijn kleinere greppels gegraven. Die groeien vervolgens ook weer dicht. Daarom is eens in de zoveel tijd onderhoud nodig”, legt Blaauwbroek uit.
Dat kan niet met zware machines, omdat daarvoor het trillende land als ondergrond niet geschikt is. “We zijn dus niet van de werkverschaffing: alle handjes helpen ons bij dit werk. In totaal liggen er namelijk vele kilometers van deze greppels in De Wieden”, aldus Blaauwbroek, zelf 29 jaar geleden ook voor het terreinonderhoud aangenomen bij Natuurmonumenten. “Het mooiste van dat werk is dat je ’s avonds moe, maar voldaan thuis komt. Je bent lekker actief geweest in schitterende natuur. Dat gevoel krijgen de deelnemers aan deze dag ongetwijfeld ook.”

Select gezelschap maakt kans op mystieke sfeer
Slechts twintig personen kunnen deze werkexcursie meemaken. Zwaar is het werk niet, deelnemers moeten wel goed gezond zijn. Ook moeten ze werkkleren en laarzen meenemen.
Voor meer informatie en aanmelden, klik hier