Vissen in de Hoogewegsloot

donderdag 17 oktober 2013

Woensdag 9 oktober hebben 32 kinderen en hun begeleidsters van JeugdNatuurClub De Weerribben van IVN afd. Noordwest-Overijssel onder leiding van zes vrijwilligers van de Visfederatie en de Stichting Visserijkundig Onderzoek (beide uit Oost Nederland) nader kennis gemaakt met zoetwatervissen. In grote glazen bakken zwommen tal van vissen waarover uitleg werd gegeven, zoals modderkruipers, rietvoorn, blankvoorn, zeelt, schele pos, driedoornig stekelbaarsje en een snoek van wel zestig centimeter. Deze werd aandachtig bekeken. Een snoek kan wel 360 tanden hebben. Ook werd verteld hoe vissen met hun kieuwen zuurstof uit het water halen en hoe de eitjes van vissen heten.

Zelf hengelen
Nadat uitleg was gegeven over hoe je een haak uit de bek van een vis moet halen, met welk aas je allemaal kunt vissen en dat je niet mag vissen zonder een geldige vispas, kregen alle kinderen een hengel en konden ze laten zien of ze in staat waren een vis uit het water te halen. Sommige kinderen hadden nog nooit
gevist. Gelukkig was er niemand die geen vis ving. In totaal hengelden de kinderen 83 visjes uit het water, die na afloop – zoals het hoort – allemaal werden teruggezet.

Applaus
Na afloop was er nog een vragenrondje, dat eindigde met een spontaan applaus voor de mannen van de visfederatie. Met een boekje over vissen, een pen en een sleutelhanger gingen de kinderen, een leuke ervaring rijker, terug naar huis.

Voor een beeldimpressie, klik hier
Voor meer informatie over de JeugdNatuurClub De Weerribben, klik hier