Zilverreigers kleuren het Vollenhovermeer wit

donderdag 10 oktober 2013

Boswachter Ronald Messemaker telde deze week maar liefst 84 grote zilverreigers op het Vollenhovermeer.
Ook telde hij 2000 meerkoeten, 450 knobbelzwanen en honderden eenden.
Kom naar Nationaal Park Weerribben-Wieden en geniet van de watervogels!

Enorme aantallen,’ zegt boswachter Messemaker van Natuurmonumenten. Met name het grote aantal grote zilverreigers die de polders rond De Wieden wit kleuren noemt hij opvallend.

Mediterraan
De grote zilverreiger is van oorsprong een vogel uit mediterrane streken. ‘Hij komt oorspronkelijk uit de Donaudelta en de Povlakte. Sinds eind jaren zeventig komt de grote zilverreiger ook voor in de Oostvaardersplassen. En van daaruit heeft hij zich uitgebreid over andere moerasgebieden in Nederland, waaronder De Wieden,’ legt Messemaker uit.

Veilig
Bijzonder is dat grote zilverreigers gezamenlijke slaapplaatsen zoeken. Vaak zijn dat plekken waar roofdieren niet bij kunnen, zoals in een plasdras, hoog in een boom of in een ondiep meer. Vandaar ook de grote groep in het Vollenhovermeer, daar zit het veilig.

Eenden
Op het Vollenhovermeer zie je niet alleen reigers, zwanen en meerkoeten. Ook kun je op dit moment honderden eenden zien, zoals smienten, krakeenden, wintertalingen, pijlstaarten, slobeenden en wilde eenden.

Ontdek watervogels
In Nationaal Park Weerribben-Wieden valt in het najaar veel te beleven. Veel vogels kun je nu goed bekijken. Kolganzen bijvoorbeeld, wintergasten in het nationaal park. Ook de visarend laat zich regelmatig zien. Ga mee varen vanuit één van de bezoekerscentra of huur in de herfstvakantie een boot bij één van de recreatieondernemers in het nationaal park en beleef het mee!

Bron: Natuurmonumenten