Duits-Nederlands JuniorRanger uitwisselingskamp

maandag 14 oktober 2013

Begin oktober zijn een deel van de JuniorRangers van NP Weerribben-Wieden op bezoek geweest bij hun vrienden de JuniorRangers van NP Niedersächsisches Wattenmeer (Noord-Duitsland). Acht Nederlandse en acht Duitse JuniorRangers verbleven, samen met hun begeleiders, in een padvindershuis in Bockhorn, vlakbij Steinhausen aan de kust van de Duitse waddenzee. Beide groepen treffen elkaar sinds 2010 jaarlijks om-en-om in Nederland of Duitsland. 

Eigen taal
Bij de kennismaking vrijdag ’s avonds werd afgesproken dat alle deelnemers in hun eigen taal bleef spreken. Op deze manier trainden de tieners zich om zo eenvoudig mogelijk te spreken, zodat ze elkaar konden begrijpen. Ook de begeleiding hield zich aan deze regel, maar vanwege de vele overeenkomsten in de Duitse en Nederlandse taal ging de communicatie prima.

Zugvogeltage
Het thema van het programma waren de trekvogels, die in deze tijd de Waddenzee in grote aantallen bezoeken. Zaterdag ging de jeugd met de fiets naar de Vogeltoren, die speciaal voor vijf trekvogeldagen was opgebouwd. Vanaf deze vogeltoren konden ze een indrukwekkend beeld zien van rustende ‘Brandgänsen’ (in het Nederlands: bergeenden) en meer dan 2000 vliegende ‘Nonnengänsen’ (in het Nederlands: brandganzen). Met verrekijkers en telescopen konden de jeugdige natuurvrienden veel verschillende vogelsoorten herkennen en in minstens twee talen benoemen.
Zaterdagavond stond in het teken van een gezellig kampvuur met grilworst en marshmallows. In het donker was er nog een speurtocht uitgezet, wat iedereen erg spannend vond. Zondagochtend werd het padvindershuis eerst snel opgeruimd en schoongemaakt, hierna gingen de JuniorRangers op weg naar het Neuenburger Urwald. Het was een indrukwekkend ‘oerwoud’ met bomen zo dik, dat je er in kon staan!
Zondagmiddag werd na de gezamenlijke maaltijd afscheid genomen en vertrokken alle JuniorRangers weer naar huis.

'WOW'
Het weekend heeft bewezen dat de liefde voor de natuur geen grenzen kent. Probleemloos begrepen de jongeren elkaar, in hun eigen taal, want het ‘WOW’ bij het overvliegen van zwermen van ganzen, is in alle landen van de wereld gelijk!

Beeldimpressie uitwisselingskamp 2013, klik hier
Meer informatie over JuniorRangers, klik hier
Facebook-pagina JuniorRangers Nederland, klik hier

JuniorRangers en hun begeleiders van het uitwisselingskamp 2013, bij de vogeltoren van Vareler Hafen