Jeugd maakt broeihopen voor ringslangen

De jeugd van de JeugdNatuurClub De Weerribben heeft twee broeihopen voor ringslangen gemaakt in De Kampen tussen Wetering en Nederland.
Op woensdagmiddag 21 maart 2012 mochten de Vuurvlinders (oudste groep) een broeihoop maken en vervolgens een week later op 28 maart 2012 hebben de Natuurvosjes (jongste groep) geprobeerd een nog mooiere broeihoop te maken.

Ringslang

De ringslang is een echte 'waterslang' en is niet giftig of gevaarlijk. Toch schrikt men vaak wel als je een ringslang tegenkomt, ze kunnen namelijk erg groot worden. De mannetjes worden niet groter dan ca 70 cm, maar de vrouwtjes kunnen wel een lengte van meer dan een meter worden! Ze zijn duidelijk herkenbaar door de gele ring achter hun kop.

Broeihopen

Ringslangen leggen eieren, die ze bij voorkeur in broeihopen leggen. Na het leggen van de ca 30 tot 50 eieren verlaat het vrouwtje van de ringslang de broeihoop. De eitjes ontwikkelen zich het snelst bij een temperatuur van ongeveer 28° Celsius. Daarom is het belangrijk dat er wat mest of bladeren in de broeihoop zitten. Doordat er dan broei optreedt, is de temperatuur aanzienlijk hoger dan die van de buitenlucht, waardoor jonge slangen in de eitjes beter groeien.

JeugdNatuurClub De Weerribben

Ringslangen komen veel voor in de woonomgeving van de kinderen van de JeugdNatuurClub De Weerribben. De kinderen wonen allemaal in of rondom het Nationaal Park Weerribben-Wieden.
De begeleiding heeft daarom voor de maand maart het thema ringslang uitgekozen voor een leuke activiteit in de natuur.
 

Dit keer mochten ze gebruik maken van een stuk ruig struikgewas op het land van de familie Driezen (uit Scheerwolde). Met toestemming van Staatsbosbeheer gingen de kinderen aan de slag met het verzamelen van de natuurlijke materialen waaruit de broeihoop bestaat. Naast takken werd er ook streige gebruikt, die afkomstig was uit de rietlanden van de familie Driezen. De streige was speciaal voor hen op de ribbes blijven liggen, nadat het uit het riet was gekamt.
Onder begleiding van de vrijwilligers van Staatsbosbeheer - Tjallien Muis en Erica Zwanenburg, die veel weten over ringslangen - werd vervolgens de broeihoop gemaakt. Tot slot werd er paardemest toegevoegd om het broeiproces te stimuleren.

Controle broeihoop

Zowel de Vuurvlinders, als de Natuurvosjes hebben een prachtige broeihoop gemaakt. Nu is het afwachten wat de ringslangen er van vinden. Na twee jaar moet de broeihoop weer opnieuw worden gemaakt. Dan kan er bekeken worden of er werkelijk eitjes zijn gevonden in de broeihoop. Tot die tijd blijven de broeihopen in alle rust liggen op de zonnige kant van het 'struikgewas'.
De familie Driezen en Staatsbosbeheer worden namens de jeugd én de begeleiders bedankt, omdat ze gebruik mochten maken van hun gronden en materialen. Ze hebben twee geweldige middagen gehad en veel geleerd over de ringslang.

Voor een beeldimpressie van het maken van de broeihoop van de Natuurvosjes, klik hier
Voor meer informatie over de JeugdnatuurClub De Weerribben, klik hier
Voor meer informatie over de JeugdnatuurClub De Wieden, klik hier