Het voorjaar wekt de eerste amfibiën

De kinderen van de JeugdNatuurClub De Weerribben hebben zaterdag 3 maart 2012 onder ideale omstandigheden - vochtig en redelijke warme nachten - honderden amfibiën geholpen op hun voorjaarstrek.

In het Kuinderbos werden de groep kinderen met hun begeleiders ontvangen door een vrijwilliger van Staatsbosbeheer.
Tijdens een korte presentatie leerden de kinderen het verschil te zien tussen de gewone pad, bruine kikker en de watersalamander. Tevens werd er aandacht besteed aan de voorjaarstrek van deze amfibiën en waarom ze daarvoor geholpen moeten worden om niet dood gereden te worden.

Duizenden dieren geholpen

De Hopweg bij het Kuinderbos is over een totale lengte van ca 2,5 kilometer beschermd met een scherm waar achter om de 20 meter een opvangbuis ('potje') is ingegraven, waar de trekkende dieren in de nacht in vallen. Iedere ochtend worden deze gevangen dieren overgezet door vrijwilligers van Staatsbosbeheer, waarbij ze regelmatig worden geholpen door schoolklassen of natuurgroepen zoals de JeugdNatuurClub De Weerribben. In het Kuinderbos verschilt het aantal overgezette dieren per jaar al naar gelang de weersomstandigheden in het voorjaar, maar het aantal schommelt tussen de 6.000 dieren tot ca 15.000 dieren per jaar.

Van een beetje eng tot enthousiast hulp-boswachter

Na even wennen lukte het alle kinderen én de begeleiders om de vele dieren met de hand en vol zorg uit hun benarde opvangplek in de emmers voor het scherm te halen. Op gezette tijden werden de verzamelde dieren gezamenlijk de weg overgebracht en weer uitgezet in de sloot aan de overkant van de weg.
In totaal konden de kinderen 286 dieren helpen en kwam het totaal aantal dieren die t/m 3 maart 2012 zijn overgezet bij de Hopweg op ca 3100 dieren.
Na afloop van het afgezette deel langs de Hopweg trokken de kinderen door het Kuinderbos langs de poelen waar de kikkers en padden hun eitjes leggen. Uitgelaten en tevreden werd er na afloop nog genoten van lekkere warme chocolademelk met een appel bij de werkschuur van Staatsbosbeheer en kregen de kinderen als dank voor hun hulp een button met de titel 'hulp-boswachter'.

Voor een beeld-impressie, klik hier
Voor meer informatie over de JeugdNatuurClub De Weerribben, klik hier