JuniorRangers weer thuis na deelname internationaal kamp

vrijdag 26 juli 2013

Op 20 juli keerden JuniorRangers Jet Timmerman en Marco Hillenaar, JuniorRangers van het Nationaal Park Weerribben-Wieden, terug uit Zuidoost-Duitsland.
Samen met hun begeleidster Shanna Visscher, namen zij gedurende een week deel aan een internationaal kamp voor JuniorRangers. Dit kamp vond plaats in Nationaal Park Bayerischer Wald, een groot bergachtig bosgebied in Zuid Duitsland op de grens met Tsjechië.
 De twee Nederlandse JuniorRangers, ook wel de jongste krachten van EUROPARC*, ontdekten tijdens het kamp hoe Nationale Parken in Europa werken. Het kamp was één van de grote evenementen waarmee de 40ste verjaardag van EUROPARC wordt gevierd. Naast jet en Marco waren er nog twee Nederlandse JuniorRangers naar het kamp gekomen. Zij vertegenwoordigden samen met hun begeleider Nationaal Park Drents-Friese Wold.

Wat zijn JuniorRangers?
JuniorRangers zijn ambassadeurs van de unieke natuur in hun Nationaal Park. Europa heeft Nationale Parken én JuniorRangers nodig om zorg te kunnen dragen voor plekken met een bijzondere natuurlijke waarde. Want, de natuur van Europa is in gevaar! Een van de grootste uitdagingen voor Nationale Parken vandaag de dag is te laten zien dat natuurbehoud en duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen van fundamenteel belang zijn voor het dagelijks leven van mensen. Vervreemding van de natuur heeft een grote invloed op ons huidige én toekomstige leven. Het is van groot belang dat steeds meer mensen het belang van natuur en biodiversiteit weer gaan inzien. Jonge mensen verbinden met de natuur is daarom topprioriteit.

Twaalf jaar Internationale Europarc kampen
Om dit te bereiken moedigt EUROPARC natuur- en milieueducatie voor jeugdigen aan, door de uitwisseling van ervaringen tussen de JuniorRangers en tussen de leiders van de JuniorRanger programma's. Het begon allemaal 12 jaar geleden, toen de eerste JuniorRangers uit heel Europa bijeenkwamen in het Nationaal Park Bayerische Wald.
Dit jaar was het kamp dus terug op de plek waar het allemaal begon, een 7-daags evenement in de zeer unieke omgeving van 'Wildniscamp am Falkenstein'. 50 (Junior) Rangers uit 14 Europese beschermde gebieden en 11 landen namen deel aan dit internationale Junior Ranger kamp van EUROPARC. Jet en Marco ontmoetten en sloten vriendschappen met JuniorRangers uit Duitsland, Spanje, Italië, Schotland, Estland, Letland, Roemenië, Servië, Slovenië en Tsjechië.
Het beheren van een nationaal park met alles wat daarbij komt kijken is niet eenvoudig. Dit jaar kregen de JuniorRangers de kans te ontdekken hoe complex het leiden van beschermde gebieden kan zijn. Zij leerden over de dagelijkse taken van boswachters en verwierven vaardigheden voor goede communicatie en het beheer van bezoekersstromen in beschermde gebieden. Al deze serieuze onderwerpen werden verpakt in een aantal praktische en aansprekende activiteiten. Gedurende de activiteiten ontdekten zij het prachtige Nationaal Park Bayerischer Wald en maakten zij kennis met andere culturen en talen. Internationale vriendschappen werden gesloten. 

Netwerken
Het kamp was ook voor de begeleiders een grote kans elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan over toekomstige initiatieven en verbeteringen van het JuniorRanger netwerk in beschermde gebieden in heel Europa. Het JuniorRanger programma en de jaarlijkse kampen bieden JuniorRangers mogelijkheden een bijdrage te leveren aan het werk in beschermde gebieden, die, in ruil daarvoor, in staat zijn hun educatieve rol te vervullen.
Jet en Marco hebben 'hun' Nationaal Park Weerribben-Wieden afgelopen week goed op de kaart gezet en gepromoot onder de andere aanwezige Europese parken. Vele ideeën en mooie herinneringen zijn mee teruggekomen naar Weerribben-Wieden. Zij zullen hun belevenissen presenteren aan alle andere JuniorRangers van Nationaal Park Weerribben-Wieden en hun ouders en verzorgers. We kunnen wel stellen dat ze een heel bijzondere en onvergetelijke ervaring rijker zijn. 

* EUROPARC is de overkoepelende organisatie voor JuniorRanger programma's in heel Europa.

Meer weten? kijk op www.juniorrangers.nl of natuurlijk op Facebook
Meer weten over JuniorRangers Nationaal Park Weerribben-Wieden, klik hier

Voor een verslag van Marco, klik hier

M