Met Rosalie op zoek naar moerasplanten

Op zaterdag 9 juni 2012 gingen we met de oudste groep JuniorRangers (groep C) op zoek naar moerasplanten in De Wieden. Onze gids voor de dag was Rosalie Martens (ecoloog van Natuurmonumenten).
Ondanks dat het weer niet geweldig was, zijn we meteen varend het veld in gegaan.


Daar heeft Rosalie ons verschillende zeldzame en kenmerkende planten voor De Wieden laten zien. We hebben onder andere de groenknolorchis en blaasjeskruid te zien gekregen. Bovendien heeft ze ons laten kijken naar het gebied als geheel.
Want wanneer je goed kijkt, zijn er zoveel verschillende vegetaties te vinden binnen een enkel “veldje”. Zo zijn er nattere en drogere stukken, waarbij in de natte stukken gewone waterplanten, zoals de gele lis voorkomen en op de droge stukken dopheide te vinden is. Dat laat zien hoe groot de verschillen binnen een stuk van slechts enkele vierkante meters kunnen zijn.
Ook heeft ze veel verteld over het beheer van het gebied. Zo blijkt het een enorme klus te zijn om de zuurgraad van de grond enigszins neutraal te houden en werkt ook de toenemende stikstofgradiënt niet mee aan het behouden van de zeldzame plantensoorten.

Al met al was het een gezellige ochtend en hebben we ook nog behoorlijk wat geleerd.

Ingeborg, JuniorRanger Nationaal Park Weerribben-Wieden

Meer informatie over JuniorRangers, klik hier