Natuurwerkdag voor Junior Rangers in Kuinderbos

De hele groep Junior Rangers mocht tijdens de landelijke Natuurwerkdag op 5 november 2011 hun kennis en energie steken in het naburige Kuinderbos in de Noordoostpolder.
Onder deskundige begeleiding van medewerkers van Staatsbosbeheer werden na enige instructies de groep van 28 jongeren in de leeftijd van 12 t/m 17 jaar in drie groepen aan het werk gezet.

Zagen, snoeien, uitsteken, trekken en slepen

De werkzaamheden vonden op drie verschillende locaties plaats bij de Kuinderplas.
Een poel, waar veel amfibiën leven, was door de medewerkers van Staatsbosbeheer kort geleden volledig vrij gemaakt van alle grote bomen, die rondom deze 'kikker-poel' stonden om meer licht in het water te krijgen.
Het wandelpad dat langs de poel loopt was volledig verdwenen onder een grote bult takken en boomstammen. De jongeren hebben dit netjes opgeruimd en het gaf hen dan ook voldoening dat enige joggers precies langs kwamen toen het wandelpad net weer beloopbaar was.

Verder is een deel van de oever van de Kuinderplas vrijgemaakt van jonge boomopslag. Hierbij werd de zaag en de snoeischaar gebruikt, om deze opslag te verwijderen. Over een lengte van enkele honderden meters is de oever vrijgemaakt.

Bij de recent aangelegde nieuwe beek van de Kuinderplas naar het Schoterveld werd onder leiding van één van de eigen Junior Rangers - die stage loopt in het Kuinderbos in het kader van zijn opleiding 'bos- en natuurbeheer' - ook een aanval gedaan op de bosopslag en braamstruiken. Komend voorjaar zal het resultaat duidelijk te zien zijn.
 

Maatschappelijke stage

De landelijke Natuurwerkdag is een mogelijkheid voor jongeren, die op de middelbare school zitten, om hun verplichte maatschappelijke stage in te vullen. In het Kuinderbos waren ook enkele jongeren, die op deze manier een deel van hun maatschappelijke stage uit konden voeren.
Na afloop van een lange morgen werken in de natuur stonden stapels heerlijk warme pannenkoeken klaar voor de jeugdige werkers. Toen de laatsten waren verorberd werden de vrijwillige pannenkoekbaksters en de medewerkers van Staatsbosbeheer met een staand applaus bedankt.

Voor een beeldimpressie van deze Natuurwerkdag, klik hier
Voor meer informatie over de Junior Rangers, klik hier