JuniorRangers sluiten seizoen af in De Weerribben

maandag 8 juli 2013

De JuniorRangers van Nationaal Park Weerribben-Wieden hebben hun seizoen 2012-2013 afgesloten met een kamp in De Weerribben. De groep jongeren, in de leeftijd van 12 t/m 19 jaar, logeerden in het NatuurActiefHuis van Staatsbosbeheer tussen Ossenzijl en Kalenberg. De organisatie had een afwisselend programma voor hen gemaakt van vrijdagavond 5 juli t/m zondag 7 juli.

Schemertocht
De vrijdagavond stond in het teken van de vleermuis. Tijdens prachtige weersomstandigheden maakten de JuniorRangers kennis met het moerasleven aan het eind van de dag. In het licht van de ondergaande zon werden de water en oeverplanten bekeken, de muggen gevoeld en de stilte ervaren. Aan het einde van de tocht konden de baddetectoren verschillende vleermuissoorten laten horen. Er werd een dwergvleermuis, watervleermuis, meervleermuis en een laatvlieger waargenomen in de Kalenbergergracht bij Ossenzijl.

Handen uit de mouwen
Bij een overnachting in het NatuurActiefHuis van Staatsbosbeheer hoort een 'werk-opdracht'. Dit keer gingen de jongeren aan de slag bij het Buitencentrum Weerribben in Ossenzijl. Een brug werd, met veel kunst en vliegwerk,  schoongeboend, geschuurd, afgenomen en toen ... in de witte verf gezet.

 Naast de brug werd de voorgevel van het Buitencentrum Weerribben ook van een nieuwe frisse kleur voorzien. Gelukkig kon hier een steiger gebruikt worden om ook de hogere planken netjes schoon te maken, te schuren, af te nemen en ook in de verf te zetten. 
Als derde klus is op een deel van het Allemanspad, tussen het Buitencentrum en Camping de Kluft, de bosopslag verwijderd. Hierdoor komt er meer licht op het pad en komen de verschillende objecten langs het pad beter tot hun recht.
Na een hele dag hard werken was het goed toeven bij het NatuurActiefHuis bij de barbeque. 

Proefvaren
Een deel van de oudere JuniorRangers zijn bezig hun vaarbewijs te halen. In de avonduren hebben deze jongeren geoefend met het varen met een rondvaartboot. Vooral een bochtje achteruit was nog best lastig. Toch hebben ze nu wel meer gevoel bij het theoretische deel van het vaarbewijs. Na het behalen van het vaarbewijs zullen deze JuniorRangers bij evenementen helpen bij rondvaarten in het Nationaal Park Weerribben-Wieden

Kanoën naar het trilveen
De zondag was een recreatieve dag waarbij de jongeren het zuidelijke deel van De Weerribben hebben bekeken met de kano. Onderweg werd er extra aandacht besteed aan de zeldzame trilvenen van het nationaal park en werd er een trilveen bezocht. Hiernaast was het best spannend om over het trilveen te lopen, waar je wel langzaam in weg zakt, als je stil blijft staan. Orchideën, vleesetende plantjes zoals zonnedauw, veenpluis en nog veel meer bijzondere planten werden gezocht én gevonden.

Presentaties
Aan het eind van het kamp geven de JuniorRangers altijd presentaties aan hun ouders. Dit keer gaf één van de oudere JuniorRangers een toelichting over de plannen om een stuk natuur in het nationaal park te gaan beheren. In overleg met Staatsbosbeheer zullen de (on)mogelijkheden worden bekeken en zal er een plan worden gemaakt wat de jongeren zelfstandig willen gaan uitvoeren. 
Een Aspirant JuniorRanger gaf tevens een presentatie over planten. Hierna werd ze officieel gecertificeerd tot JuniorRanger.

Kennismaken met JuniorRangers
Er zijn vanaf het moment dat het programma van de JuniorRangers in 2007 is gestart al 28 jongeren officieel JuniorRanger van het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het zijn de ambassadeurs van het Nationaal Park, die weten wat er in de natuur in hun eigen 'achtertuin' gebeurd én waarom. Hiernaast zetten ze zich in bij werkzaamheden in het veld en helpen bij evenementen.
Maar de gezelligheid onderling bij de maandelijkse activiteiten en de uitwisseling met andere JuniorRangers in binnen- én buitenland tijdens diverse kampen en werkbezoeken, maakt het bijzonder om JuniorRanger te zijn.
Het is mogelijk om als Aspirant JuniorRanger het volgende seizoen in te stromen. De eerste activiteit van het nieuwe seizoen is op 7 september. Dan wordt een werkbezoek gebracht aan het Nationaal Park Zuid-Kennemerland in Noord-Holland. Jongeren die naar de middelbare school gaan en die willen kennis maken met de JuniorRangers mogen ook met dit werkbezoek mee. Ze dienen zich dan wel zo snel mogelijk te melden bij de coördinator van de JuniorRangers door een e-mail te sturen aan: e.l.zwanenburg(at)ivn.nl

Meer informatie over JuniorRangers, klik hier
Voor een beeldimpressie van het afsluitend JuniorRangerkamp, klik hier
Voor nog meer foto's, zie Facebook van JuniorRanger Nederland
Voor een interview met Nieuwsnet Steenwijkerland met foto's, klik hier