Vrijwilligers genieten van De Weerribben

zaterdag 29 september 2012

Staatsbosbeheer hield voor het district Overijssel Noord dit jaar haar jaarlijkse vrijwilligersdag in De Weerribben.
Honderd vrijwilligers uit heel Overijssel gaven gehoor aan deze uitnodiging. Voor hen hadden de beroepskrachten van Staatsbosbeheer een afwisselend programma gemaakt, van fietsen, varen én een kennismaking met de grootste eendenkooi van West-Europa: de Kooi van Pen!

Kooi van Pen
In deze grootste eendenkooi van West Europa met 5 kooiplassen, 18 vangpijpen en 35 hectare aan kooibos is tot 2007 nog actief eenden gevangen. Vanaf 2004 is een groep vrijwilligers van Staatsbosbeheer bezig deze eendenkooi te renoveren, na jaren van achterstallig onderhoud. Eerst met behulp van de kooiker, later als zelfstandige groep van Staatsbosbeheer. Tot 2007 is de eendenkooi een 'verboden gebied' geweest voor iedereen, behalve de toen nog kleine groep vrijwilligers, de kooiker én zijn hond! Na jaren van hard werken wordt de eendenkooi nu af en toe opengesteld voor speciale groepen om te genieten van dit bijzondere cultuurhistorische monument in het Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Vrijwilligers Staatsbosbeheer
De eerste gasten van de eendenkooi waren de directe 'buren' de bewoners van de dorpen Kalenberg én Wetering. Nu waren de vrijwilligers van Staatsbosbeheer aan de beurt.
De groep kooi-vrijwilligers had een speciale wandelroute uitgezet waar de gasten in kleine groepjes door een deel van de eendenkooi konden wandelen.
 

Onderweg werden er twee demonstraties gegeven, waarbij de gasten werden ingewijd in de wereld van 'achter de schermen werken', 'vreemde eenden in de bijt' en 'de pijp uit gaan'... In het kooihuisje wachtte een lekkere versnapering en konden de gasten hun vele vragen kwijt aan de vrijwilligers van de Kooi van Pen.

Weerribben
Naast het bezoek aan de eendenkooi werd er een mooie route door De Weerribben gefietst en gevaren. Door het mooie weer liet De Weerribben zich van haar mooiste kant zien en werd er volop genoten door zowel de vrijwilligers van Staatsbosbeheer als de gastheren en gastvrouwen: het beroepspersoneel van Staatsbosbeheer.
Aan het eind van deze middag werden de vrijwilligers tot slot nog verwend met een heerlijk warm buffet, wat opgediend werd door het beroepspersoneel.

Reactie van een vrijwilliger van de groep 'Ossenzijl'
Geachte professionals van Staatsbosbeheer,
Wat hebben jullie ons, vrijwilligers, een fantastische middag voorgeschoteld!
Een frisse wind, stevige wolkenpartijen en volop ruimte om De Weerribben in al zijn aspecten te leren kennen. Indrukwekkende beelden houden we op ons netvlies: punters die plotseling opduiken uit de kooisloot en het 'Diepe Wiede' oversteken, groepjes vrijwilligers van verschillende nationaliteiten die met een borrel tussen de vingers ervaringen uitwisselen, Piet en Arjan in hun nieuwe rol van opscheppers.
Het was voor ons een thuiswedstrijd, maar ik ben ervan overtuigd dat ook de medewerkers uit Hardenberg en zelfs nog verder hebben genoten van de voortreffelijke organisatie, het onmiskenbare Weerribbenprogramma en de beproefde maaltijd. Hartelijk dank!
Het was een bevestiging van wat we allang wisten:
We voelen ons thuis bij Staatsbosbeheer!
Piet

Voor een beeldimpressie: klik hier