Waterschappen doen proef met maaiboot

woensdag 12 september 2012

Waterschappen Velt en Vecht en Reest en Wieden doen deze week een proef met een maaiverzamelboot in het Oranjekanaal tegen exoten.

Voor een waterschap zijn exoten waterplanten die hier van nature niet voorkomen maar wel een plaag veroorzaken in de sloten en kanalen.
 

  Soms zelfs zo erg dat de waterdoorvoer belemmerd wordt. Dit  kan voor extra droogte zorgen of voor natte voeten als de waterschappen geen of onvoldoende water kunnen aanvoeren of afvoeren.

Deze week loopt de proef met de maaiverzamelboot in de Borger Zijtak van het Oranjekanaal. De maaiverzamelboot heeft een eigen bak waar de opgeschepte waterplanten in terecht komen. De huidige maaiboten van beide waterschappen hebben niet zo'n verzamelbak en moeten het maaisel op de oevers leggen of in een aparte bak overhevelen. Deze maaiverzamelboot kan zelfstandig de bak legen met de eigen kraan waardoor de totale kosten van het verwijderen van deze exoten uit de watergangen lager zijn.

Proef
Het gaat er om een betere methode te ontdekken om de plant te beheersen. In het Oranjekanaal is dat het massaal voorkomend ongelijkbladig vederkruid dat veel overlast veroorzaakt. Voor deze proef in het Oranjekanaal wordt in vakken gewerkt van 1 km lang. In sommige vakken wordt alles verwijderd, in andere vakken alleen aan de zijkanten of in het midden en er zijn vakken waar helemaal niets gedaan wordt.

Gebruik inheemse waterplanten
Exotische waterplanten woekeren, verstoppen watergangen, stuwen, gemalen en belemmeren in ernstige mate de waterdoorstroming. Daarnaast verdringen ze inheemse flora en fauna, zorgen ze voor grote zuurstofschommelingen in het water dat slecht is voor vissen.

Alle waterschappen ruimen exoten op, de kosten hiervan zijn hoog en lopen landelijk in de tientallen miljoenen euro's.

Het waterschap adviseert om exoten uit de buitenwateren te houden!

Mooier is deze planten niet in de vijver te hebben. Er zijn voldoende prachtige inheemse alternatieve waterplanten, die vaak ook meer waterleven aantrekken. Een selectie van deze inheemse planten is te vinden op de flyer van het waterschap, hierop staan ook de meest schadelijke exotische waterplanten.

Voor bijgaande flyer, klik hier