Eerste uitwisseling JuniorRanger met Nederlandse Caribbean

donderdag 2 augustus 2012

Verslag van Laura Peters
5 jaar JuniorRanger Nationaal Park Weerribben-Wieden


 KRALENDIJK — De eilanden van de Nederlandse Caribbean hebben voor het eerst een uitwisseling met een Nederlandse Junior Ranger georganiseerd.
En zo kreeg ik de kans om als eerste Nederlandse Junior Ranger een weekje naar Bonaire te gaan om daar te leren over de natuur, de mensen en de cultuur in een ander deel van Nederland.
  

Ik ben via Europarc Junior Rangers op verschillende andere uitwisselingen geweest, namelijk naar Schotland en Duitsland. De verschillen tussen Nederland en de Nederlandse Caribbean waren echter groter. Heel veel op Bonaire is anders dan het is in Nederland.

Bonaire

In het begin was de temperatuur het grootste verschil. Het is echt heel warm op Bonaire. Maar Bonaire is heel erg mooi. De zee, het snorkelen en de mensen maken het speciaal.

Ik heb verschillende keren gesnorkeld en heb dingen geleerd over het koraalrif, onder andere hoe belangrijk het is om koraalrif te beschermen.

Het grootste deel van onze medicijnen kwam oorspronkelijk van planten en dieren, maar er is nog veel over om te onderzoeken uit de zee. We hebben de Karetschildpad gezien, die heel erg bedreigd is, en heel veel vissen. In het begin was het wel een beetje eng om al die vissen van zo dichtbij te zien, maar de kogelvis in het speciaal was heel leuk om te zien.

Kneeboarding was een andere ervaring. Je lag op het board achter een boot die eerst snelheid ging maken. Daarna moest je jezelf optrekken om vanuit ligpositie op je knieen te komen en een band over je knieen vast maken. Dan moest je het touw vastpakken en achterover gaan hangen. Het is mij meerdere keren gelukt, al had ik de volgende dagen  heel erg veel spierpijn - wat ik vooral voelde als ik mijn broek aantrok...

Nationaal Park Washington Slagbaai

Ik ben ook nog naar Nationaal Park Washington Slagbaai geweest met de Bonaire Junior Rangers. Daar hebben we de Carribische Flamingo gezien, Whiptail Lizards en heel veel verschillende soorten cactussen.
Het opvallendste was de naam van een cactus, namelijk 'tuna' (tonijn). Bij die naam dacht ik namelijk meteen aan de vis die ook zo heet.
 

Heel veel van de soorten die je er kan vinden zijn inheems en iedereen in het park werkt hard om het te behouden en werkt aan de educatie.

Educatie

Ook heb ik geholpen tijdens een feest van Wild4Life, wat het eiland zijn educatie programma is. Hoewel ik geen Papiaments sprak, wat de eerste taal van de kinderen op het eiland is, was ik toch in staat om ze te helpen met het maken van een puzzel en het benoemen van de namen van de dieren en coralen die er op stonden.

Dit ging met hulp van gebaren. Iedereen had heel veel plezier van de activiteit, en ik was onder de indruk van alle mensen die iedereen kenden en die allemaal vriendelijk waren.
Als auto's toeteren in Bonaire groeten ze eigenlijk alleen de mensen die aan de kant van de weg lopen. Er was dus eigenlijk ook constant getoeter te horen.

Buiten zijn met de Junior Rangers is toch een van de leukste dingen die er is. Ik denk dat kinderen actief moeten zijn en meer moeten leren over natuur en het beschermen ervan. Het is namelijk onze toekomst, en als we het vernietigen is het weg en kunnen we het niet meer terug krijgen.

Elke soort is namelijk een deel van ons hele ecosysteem. Als er één veranderd, heeft dat effect op alles. Als we namelijk bijvoorbeeld een vogel kwijtraken die tussen Bonaire en Noord Amerika migreert, heeft dat effect op de andere soorten die er leven. Dat effect verspreid zich dan over de hele wereld. We kunnen eigenlijk niet voorspellen wat het resultaat zal zijn als een soort echt weg is.

Als één van de eerste Nederlandse Junior Rangers heb ik nog meer geleerd om natuur te apricieren en weet nu meer over conservatie als over cultuur en mijn belevingen presenteren aan anderen tijdens een vergadering.
Ik heb nu meer het idee dat ik toch echt wel biologie wil gaan studeren, maar ik weet nog niet welke richting ik daarmee op wil -- misschien nu zelfs wel marine biologie!
 

Laura Peters
JuniorRanger Nationaal Park Weerribben-Wieden

Meer informatie over JuniorRangers, klik hier