Aagje de otter uit Dwarsgracht

maandag 8 oktober 2012

Deze zomer hadden bewoners uit Dwarsgracht voor hun huis een klein ottertje zien zwemmen. Het diertje was kennelijk zijn moeder kwijt, want het had langdurig gefloten om de aandacht van moeder otter. Het otterreddingsteam rukte meteen vanuit Friesland uit om het ottertje op te halen. Dat ging niet zo makkelijk als gehoopt.

Verscholen
Het ottertje van ongeveer zes tot zeven weken oud had zich verborgen onder een steiger. Het bleek niet mogelijk om onder die steiger te komen. Met hulp van de bewoners werd een aantal steigerplanken losgehaald om het diertje te benaderen. Dat lukte niet. Het ottertje was bang geworden van het lawaai en hield zich goed verscholen. Besloten werd die avond terug te keren met een vangkooi. Deze werd vakkundig geplaatst met als aas heerlijke visjes van de plaatselijke beroepsvisser Jan Piek, die meteen kwam helpen. Het ottertje bleek echter weg te zijn, maar er was een kleine kans dat het nog terug zou komen.

Uitgeput
Vlak voor middernacht liet het diertje weer van zich horen en zwom uitgeput in de armen van Age, de bewoner. Opnieuw werd het otterreddingsteam gebeld: Aagje was gered! (het is een goed gebruik om verweesde otters naar hun redder in nood te noemen) Het ottertje was verzwakt en onderkoeld geraakt, maar hield zich bijzonder dapper. Voor het vertrek naar Leeuwarden at het nog een paar kleine visjes. Eenmaal daar werd Aagje goed verzorgd en gedurende de hele nacht warm gehouden. De verzorgers konden zich pas bij het krieken van de dag overgeven aan de broodnodige slaap. Aagje sliep aan een stuk door.

Intensieve verzorging
De weken daarna is Aagje intensief verzorgd, zodat ze weer goed op krachten kwam. Daarbij werd goed opgelet dat ze niet teveel aan mensen went. Het streven is dat ze uiteindelijk weer terug de natuur in gaat. Dat zal nog wel een aantal maanden gaan duren, want dan zijn jonge otters pas in staat om op eigen houtje in de vrije natuur te overleven. In de natuur blijven otters tot wel twaalf maanden bij hun moeder!

Buitenverblijf
Op dit moment gaat het erg goed met Aagje. Ze is werkelijk prachtig en enorm gegroeid.  Ze is hersteld en heeft een mooi, stabiel otterkarakter. Ze zit nu in het buitenverblijf om een zo natuurlijk mogelijk leventje te leiden voordat ze weer uitgezet wordt. Menselijke activiteit in haar omgeving wordt tot een minimum beperkt om gewenning aan mensen te voorkomen.

Voor meer informatie over otters en een leuke video van Aagje zie de website: www.vriendenvandeotter.nl

Bron: www.natuurmonumenten.nl