Watersafari

Tijdens de watersafari ontdekken de leerlingen hoe rijk de natuur boven en onder water is.
Met een schepnetje worden de waterdiertjes gevangen, bekeken en op naam gebracht.
Aan boord van de excursieboot komen ook de planten en dieren die boven water leven aan bod.

De watersafari is ontwikkeld voor groep 5 en 6, maar is kan ook geboekt worden bij combinatieklassen met groep 4 of groep 7.

Reserveren
Basisscholen kunnen reserveren via het digitale boekingssysteem: reservering maken. Voor reserveringen binnen een termijn van 21 dagen, kunt u bellen met het bezoekerscentrum van uw keuze: Bezoekerscentrum De Wieden 0527-205660 of Buitencentrum De Weerribben 0561-477272.

Bij vragen kunt u contact opnemen met: n.vanderlaan@ivn.nl of met het bezoekerscentrum waar u heen wilt:bcdewieden@natuurmonumenten.nl of via excursies-weerribben@staatsbosbeheer.nl.

Voorbereiding
De leerkracht bereidt de leerlingen op school alvast voor op het bezoek aan het nationaal park. In de 'Handleiding voor de leerkracht' worden hiervoor suggesties gegeven. Zo kan bijvoorbeeld een 'onderwater kijkdoos' door de leerlingen worden gemaakt en geoefend worden met de alternatieve zoekkaart.

Het voorbereidingsmateriaal is hieronder te downloaden.

  • Handleiding voor de leerkracht: klik hier.
  • Alternatieve zoekkaart: klik hier.
  • Knipplaat voor onderwater kijkdoos: klik hier.
  • Kopieerblad chauffeur/begeleider: klik hier.
  • Opdrachtboekje watersafari bij Bezoekerscentrum De Wieden: klik hier.
    Opdrachtenboekje watersafari bij Buitencentrum De Weerribben: klik hier.
  • De opdrachtenboekjes liggen voor u klaar bij het centrum.

Uitvoering
- De leerkracht meldt zich bij de balie van het bezoekerscentrum en betaalt.
- In De Weerribben gaat de groep meteen varen met de boswachter van Staatsbosbeheer. Onderweg wordt uitgestapt voor het onderdeel dat aan wal plaatsvindt. Als de groep te groot is of de beschikbare boot te klein, wordt er gesplitst. De helft van de groep loopt naar de plek waar gewisseld wordt en doet ondertussen een deel van de opdrachten. De terugweg gaan ze dan varen.
- In De Wieden wordt begonnen met het vangen van waterdiertjes op de vlondertjes bij het bezoekerscentrum. Daarna gaat de groep varen met de boswachter van Natuurmonumenten. Bij 24 leerlingen of meer, gaat de helft van de groep meteen varen en wordt halverwege gewisseld.
- De leerlingen doen de opdrachten in groepjes van ca 4 leerlingen onder leiding van een volwassene (ouder of leerkracht). 
- De watersafari duurt ongeveer 2 uur

Terug op school
De leerkracht bespreekt met de leerlingen de opgedane ervaringen