Kleurenspel

Het kleurenspel is ontwikkeld voor groep 3 en 4, maar is ook geschikt voor combinatieklassen met groep 5. Bij het kleurenspel  onderzoeken de leerlingen de omgeving. Door het gooien met een dobbelsteen komen de zes hoofdkleuren van de natuur aan de orde. Elke kleurvlak van de dobbelsteen correspondeert met een thema: bijvoorbeeld blauw voor lucht en groen voor bomen. Alle zintuigen komen aan bod bij het uitvoeren van de opdrachten.

Reserveren
Basisscholen kunnen reserveren via het digitale boekingssysteem: reservering maken. Voor reserveringen binnen een termijn van 21 dagen, kunt u bellen met het bezoekerscentrum van uw keuze: Bezoekerscentrum De Wieden 0527-205660 of Buitencentrum De Weerribben 0561-477272.
Bij vragen kunt u contact opnemen met: n.vanderlaan@ivn.nl of met het bezoekerscentrum waar u heen wilt:bcdewieden@natuurmonumenten.nl of via excursies-weerribben@staatsbosbeheer.nl.
 
Voorbereiding
De leerkracht laat de leerlingen op school alvast kennis maken met allerlei aspecten van kleuren en natuur: zie hiervoor de 'Handleiding voor de leerkracht'. Deze handleiding is geschreven voor de scholen uit Steenwijkerland, maar is ook door anderen te gebruiken. Zo worden de leerlingen voorbereid op hun komst naar het nationaal park. Ria ringslang komt ook weer aan de orde bij de opdrachten tijdens de uitvoering in het Nationaal Park.
Uitvoering
- De leerkracht meldt zich bij de balie en betaalt
- Een medewerker van het bezoekerscentrum legt uit hoe en waar het spel gespeeld kan worden
- De leerlingen doen in kleine groepjes onder begeleiding van een ouder of leerkracht de opdrachten vlak bij het centrum. Een begeleider (vanuit school) staat centraal bij de uitgifte van de benodigde materialen.
- Na afloop van het spel worden de materialen weer bij het centrum ingeleverd
- De medewerker van het bezoekerscentrum verzorgt de afsluiting
- De kinderen zijn ongeveer 1,5 uur bezig in en rondom het centrum

Terug op school
De leerkracht bespreekt met de leerlingen de opgedane ervaringen