Visevenement voor JuniorRangers

zaterdag 13 april 2013

In samenwerking met Sport Visserij Oost Nederland en de hengelsportverenigingen Oldemarkt, Steenwijk, de Delle Vledder en Stichting VKO  is er voor de grote groep JuniorRangers van Nationaal Park Weerribben-Wieden een visevenement georganiseerd.
.
.
Vissen met hengel
Bij de Hoogewegsloot in De Weerribben werd er zaterdag 13 april eerst met de hengel gevist. Voor enkele JuniorRangers was het de eerste keer dat ze een hengel vast hielden. Dus werd er extra goed uitgelegd hoe het vissen gaat en waar ze op moeten letten. Met name het zo goed mogelijk verwijderen van de haak uit de bek van een gevangen vis werd gedemonstreerd. De vis wilde goed bijten, dus was er voor de visherkenning al voldoende vis om in de gereedstaande aquaria te vullen. Met zoekkaarten werd geprobeerd de gevangen vis op naam te brengen.

Electrisch vissen
Vervolgens werd er door één van de monitoringsploegen van Sport Visserij Oost Nederland een demonstratie gegeven met 'electrisch vissen'.
Vanuit een boot wordt met een speciaal net gevist. Op het net staat een electrische spanning, die door vissen in de omtrek van één meter van het net zwemmen wordt 'gevoeld'. De vis wordt er door aangetrokken en als het in het spanningsveld van het net komt enigszins verdoofd. De vis wordt dan met het net gevangen en overgebracht in een bak met water in de boot, waar ze direct weer normaal rond zwemmen.

Visherkenning
Onder toeziend oog van de JuniorRangers werden er meer dan 10 verschillende soorten vis opgevist in een stuk sloot van ca 100 meter. De vis bestond o.a. uit aal, snoek, zeelt en diverse soorten voorntjes.
Van alle soorten werden er weer enkele in de aquaria gedetailleerd door de jongeren bekeken. In een afsluitend kringgesprek konden vele interessante vragen door de aanwezige vismeesters en andere visdeskundigen beantwoord worden.

Samenwerking
Het visevenement was voor Sport Visserij Oost Nederland ook een soort pilot om een goed programma voor jongeren te maken. Er is al veel ervaring met educatieve programma's voor kinderen voor groep 8 van de basisschool, maar nu was de groep toch een stuk ouder (12 t/m 19 jaar). De samenwerking tussen IVN-Nationaal Park Weerribben-Wieden, de Sport Visserij Oost Nederland en de hengelsportverenigingen leverde zo een succesvol programma op, die zeker herhaald kan worden. 

Voor een beeldimpressie, klik hier
Voor een verslag van Sportvisserij Oost Nederland, klik hier
Voor meer informatie over JuniorRangers, klik hier