Mindervaliden

Nationaal Park Weerribben-Wieden is een moerasgebied dat het bezoeken waard is.
Alle bezoekerscentra in het nationaal park hebben faciliteiten voor mindervaliden.

Bezoekerscentrum De Wieden
- St. Jansklooster

Het centrum, van Natuurmonumenten, is rolstoeltoegankelijk. Bij het bezoekerscentrum start een wandelroute van een kleine kilometer door het rietland. Om de helling naar het uitkijkpunt te bereiken, is wellicht wat extra hulp prettig.
Het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten organiseert vaartochten. Een rolstoelgebruiker kan mee aan boord. Vergeet daarbij niet bij het reserveren door te geven dat er een rolstoel mee aan boord gaat: 0527-246644. Een elektrische rolstoel kan niet aan boord!
 
Buitencentrum Weerribben - Ossenzijl
Buitencentrum Weerribben, van Staatsbosbeheer, is ook rolstoeltoegankelijk.
De excursieboot van Staatsbosbeheer beschikt over een rolstoellift, waardoor ook elektrische rolstoelen aan boord kunnen. Geef bij reserveren door dat er een (elektrische) rolstoel mee aan boord gaat. Om te reserveren kunt u bellen met: 0561-477272.

Buitencentrum Weerribben in Osenzijl beschikt over een 'zintuigenpad'. Een korte wandeling over een vlonderpad met diverse interactieve objecten voor jong en oud en specifiek voor mensen met een beperking, zoals blinden, doven en rolstoelgebruikers. 
  
Groene wensboot
De 'Groene wensboot' ligt ook bij het Buitencentrum Weerribben in Ossenzijl. De dertien meter lange fluisterboot is speciaal geschikt voor gezinnen of vriendengroepen waarvan één of meerdere personen een fysieke beperking hebben. De boot is helemaal aangepast. Zelfs iemand die aan bed gebonden is kan zonder problemen van en aan boord.
Voor meer informatie, kijk op de website van de groene wens boot.

Uitkijkpunten voor rolstoelgebruikers
De volgende uitkijkpunten zijn rolstoeltoegankelijk:
- Observatiewand Lokkenpolder (Weerribben)
- Uitkijkplatform bij Zuideindigerwijde (Wieden bij Giethoorn)
- Uitkijkpunt over 'De Holken' bij Bezoekerscentrum de Wieden

Veel informatie over de toegankelijkheid van natuurgebieden in Nederland voor mindervaliden, kunt u vinden op: natuurzonderdrempels