IJsfeest voor meer dan honderdduizend bezoekers

maandag 28 januari 2013

De afgelopen week genoten meer dan honderdduizend bezoekers van het prachtige ijs in Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Door de enorme inzet van de ijsclubs, waterschap, gemeente, politie, terreinbeherende organisaties, gezondheidszorg en de vele vrijwilligers was het mogelijk om verantwoord op het ijs te genieten.

Een toonbeeld van optimale samenwerking, waar het nationaal park trots op is!

Twee weken vorst
In de nacht van 12 januari kwam de temperatuur voor het eerst onder nul. Twee weken lang heeft het onafgebroken licht tot matig gevroren. Echt strenge vorst is er echter niet geweest. Eén nacht is de minimum temperatuur maar net onder de – 10 graden Celcius geweest.
Na vier dagen vorst konden de eerste ijsbanen open om te genieten van het eerste gladde ijs. Hierna ging het snel. Op het natuurijs kon na een week vorst door de ijsclubs de eerste banen worden geveegd over de meren in het Wieden gebied. Hierna volgde een week van enorme drukte op de bevroren wateren van ons nationaal park.

Eerste toertocht
Op donderdag 24 januari werd de eerste schaatstoertocht van Nederland, ‘De vijf merentocht’ bij Wanneperveen en Giethoorn georganiseerd. Binnen 1,5 uur waren er al 17.000 deelnemers en moest de organisatie helaas de officiële inschrijving voor de toertocht staken.  Door het massaal toegestroomde aantal schaatsers was het een chaos in het verkeer in Noordwest Overijssel. Ook was de dikte van het ijs in met name de vaarten en sloten niet voldoende om deze drukte aan te kunnen.

Schaatsen en genieten
Op vrijdag 25 januari en zaterdag 26 januari zijn er nog vele toertochten georganiseerd in het gebied. De betrokken organisaties hadden gezamenlijk alle noodzakelijke voorbereidingen genomen en door het verspreiden van de tochten door het gebied was het voor de massaal toegestroomde aantal bezoekers, twee dagen volop genieten op het ijs!
De media was eveneens in grote getale aanwezig en daardoor kon heel Nederland mee genieten van de mooie sfeerbeelden van dit ‘ijsfeest’ in ons unieke natuurgebied.

Gemalen draaien
Op zondag 27 januari kwam de temperatuur weer boven nul en de verwachting is niet dat het op korte termijn weer gaat vriezen. De gemalen van het waterschap draaien dus weer op volle toeren om al het smeltwater af te voeren. Het ijs zal hierdoor snel verdwijnen en het is momenteel levensgevaarlijk wanneer men zich nu op het ijs begeeft!

Voor een korte beeldimpressie van deze winterperiode, klik hier
Voor meer beelden, verhalen en achtergrondinformatie, kijk op: www.varenindekopvanoverijssel.nl