Nieuwe bruggen aangelegd bij Veenweidepad

dinsdag 15 oktober 2013

Vrijwilligers van Natuurmonumenten knapten de afgelopen maanden het Veenweidepad bij Wanneperveen op. Oude planken en bruggen zijn vervangen en wildroosters weggehaald.
Bij het startpunt van het Veenweidepad (aan de Lozedijk) ruikt het naar koffie en appeltaart. Beheerder Bea Claessens van Natuurmonumenten trakteert de vrijwilligers op gebak uit eigen keuken.

Geen geld voor onderhoud
Welverdiend voor de vrijwilligers die iedere dinsdag klussen klaren in De Wieden. Van het opknappen van een eendenkooi tot een verbouwing van de werkschuur. Of zoals de afgelopen tijd het opknappen van het Veenweidepad.
Volgens Claessens is het werk van de vrijwilligers broodnodig. “Het Rijk rekent de nationale parken niet meer tot haar taak, de provincie Overijssel beraadt zich al een poos over de toekomst van het o.a. Nationale Park Weerribben-Wieden en heeft alleen geld voor juridische verplichtingen. Wandelpaden vallen daar niet onder. Dit betekent dat we het onderhoud van de wandelpaden alleen met ondersteuning van deze vrijwilligers kunnen aanpakken”, aldus de Wieden-beheerder, die blij is met de fraaie bruggetjes op het wandelpad. Dat slingert dwars door de natuur. Een populaire route onder hondenbezitters bovendien, omdat de viervoeters sinds dit jaar (aangelijnd!) mee mogen lopen. Het liefst zou Claessens de bruggetjes op het naastgelegen Kiersche Wijdepad ook een opknapbeurt willen geven.  Beide wandelpaden zijn onderdelen van het Wandelnetwerk Steenwijkerland en ze beslaan samen een kleine tien kilometer.

Sponsoren gezocht: 'Kom over de brug'
Geld voor de opknapbeurt van het wandelpad, rondom de eendenkooi Kiersche Wijde, is er nog niet. “Alleen de materialen kosten al 25.000 euro. Wij denken na over een sponsoractie zodat we toch snel aan de slag kunnen. Deze twee wandelingen zijn immers populair onder wandelaars, zowel toeristen als bewoners van de streek”, aldus Claessens, die erop wijst dat de gemeente Steenwijkerland de wandelingen wil nomineren als ‘mooiste wandeling van Overijssel’.
Een terechte nominatie blijkt als de vrijwilligers hun werkplek nog eens langs lopen. Ze lopen langs typische Wiedenwateren, door het bos en over graslanden. Ganzen trekken over, padden springen weg en het riet wuift het gezelschap toe. Boven het riet buitelt een groep van wel twintig baardmannetjes.  “Eigenlijk moet je iedere dag met een wandeling beginnen”, klinkt het voordat de vrijwilligers bij de eerste nieuwe brug aankomen. “Kom over de brug”, heeft Natuurmonumenten-medewerker Roelof de Jonge op een bord geschreven. Hij bedoelt het letterlijk en verwijzend naar de mogelijke sponsoractie ook figuurlijk.

Bron: Natuurmonumenten