Muizenonderzoek Woldlakerplas

In de herfstvakantie, van 24  tot en met de 26 oktober heb ik samen met een vriendin, een muizenpopulatie onderzoek uitgevoerd. We hadden daarvoor een gebiedje uitgezocht wat redelijk nieuw was. Het was vlak bij de nieuw gegraven Woldlakerplas bij De Weerribben, in Nationaal Park Weerribben-Wieden.

80 vallen
Op de zondag voor het onderzoek gingen we de vallen uitzetten. Met de hulp van Cees Zoon van de zoogdiervereniging. We hadden voor de herkenning de verschillende rijen - waar we de 80 lifetraps neergezet hadden - leuke namen gegeven zoals ‘grens gras’, ‘struik struik’, ‘dood dier’ en ‘afwijking rechts’. Alle namen hadden natuurlijk wel betrekking op een eigenschap.
De muizen konden drie dagen aan de vallen wennen en er vrij in en uit lopen. Maar op woensdag 24 oktober om 10:00 uur hebben we de vallen op scherp gezet. Van tevoren hadden we bedacht dat we de vallen om de 6 uur zouden gaan controleren. In het geval van spitsmuizen het verstandigst, omdat ze anders misschien dood gaan in de lifetrap.

Hulp
We hebben het hele onderzoek niet met ons tweeën gedaan. Afgezien van de hulp van Cees Zoon hadden we ook de hulp ingeroepen van twee JuniorRangers. Aan het eind van ons onderzoek hadden we een geweldige vangst, van 73 muizen, waaronder de meeste veldmuizen, maar ook aardmuizen, dwergmuizen en helemaal op het eind vingen we ook een bosspitsmuis. Doodmoe van weinig slaap, maar toch tevreden gingen we naar huis, om daar de 80 vallen nog schoon te maken…

Laura Peters
JuniorRanger van Nationaal Park Weerribben-Wieden

Meer informatie over JuniorRangers, klik hier