Februari = haardhoutmaand

donderdag 21 januari 2016

Haardhoutdagen
De meeste mensen met een open haard hebben de afgelopen winter hun voorraad haardhout zien slinken, ook al was december erg warm. Januari is een stuk kouder geworden en er kan zo langzamerhand geschaatst worden. Februari is de maand waarin het haardhout weer wordt aangevuld zodat het de hele zomer kan drogen. Hout zagen, kloven en stapelen zijn echte winteractiviteiten.

Daarom heeft Staatsbosbeheer februari uitgeroepen tot haardhoutmaand. Op verschillende plekken in onze mooie provincie kan je houtstammen kopen en thuis gaan kloven en stapelen. Door deze werkzaamheden heb je het voordat het hout in de kachel ook al lekker warm.

De locaties in Overijssel zijn op de Sallandse Heuvelrug, boswachterij Staphorst, de Weerribben, Steenwijkerwold (Woldberg) en boswachterij Hardenberg. Het haardhout komt uit de bossen van Staatsbosbeheer.

Meer informatie per plek is te vinden op de website van Staatsbosbeheer.

Locatie en data
In en rondom Nationaal Park Weerribben-Wieden zijn de haarddagdagen:

- zaterdag 13 februari: Steenwijkerwold bij Steenwijk

- zaterdag 20 februari: De Weerribben, Ossenzijl

- zaterdag 20 februari: Boswachterij Staphorst

Bosbeheer
Staatsbosbeheer heeft altijd hout geoogst vanuit professioneel bosbeheer. De opbrengsten uit de verkoop van hout worden gebruikt voor het natuurbeheer van Staatsbosbeheer. De verkoop van haardhout maakt hier deel van uit.

Meer informatie, klik hier