Digitale nieuwsbrief september 2015 - Nationaal Park Weerribben-Wieden

  • Posted on: 21 September 2015
  • By: npww

Wist u dat er in Nationaal Park Weerribben-Wieden nog heel wat te ontdekken valt? Zo is kortgeleden een bijzondere grassoort -rijstgras- gespot in De Wieden. Deze soort was nog niet eerder waargenomen in het Nationaal Park. Voor kinderen is er ook nog heel wat spannends te ontdekken wanneer ze met een schepnet gewapend -voor het eerst in hun leven- een libellelarve vangen of de spectaculair ogende waterschorpioen. En voor nationale en internationale toeristen die het gebied voor het eerst beleven, gaat er helemaal een wereld open.
Er blijft altijd iets nieuws te beleven. Of je nu jong of ouder bent, inwoner of ondernemer in het gebied of een toerist uit Zeeland of Azie: er is altijd iets nieuws te ontdekken in de veelzijdige Weerribben en Wieden! 
 

Wilt u vaker op de hoogte gehouden worden over het reilen en zeilen in Weerribben en Wieden dan kunt u het Nationaal Park ook volgen via Facebook en  Twitter! 

Nationaal Park Weerribben-Wieden nieuwe stijl

25.06.2015 - Afvaardiging EZ op bezoek
De heer Kees Lever (Programmadirecteur Nationale Parken van het Ministerie van Economische Zaken) en mevrouw Janneke van Montfort (Programma manager Nationale Parken) hebben zich laten informeren over de ontwikkelingen in de Nationale Parken en in het bijzonder over de ontwikkelingen m.b.t. Nationaal Park Weerribben-Wieden nieuwe stijl. 
Lees meer »

01.09.2015 - Groen licht gemeenteraad
De gemeenteraad van Steenwijkerland heeft het licht op groen gezet om een kernteam 'Nationaal Park Weerribben-Wieden nieuwe stijl' te laten onderzoeken hoe een nieuwe organisatie voor het Nationaal Park kan worden opgezet. Belangrijk daarbij voor de raad is dat er voldoende draagvlak is voor de nieuwe opzet bij de gebiedspartners. 

08.09.2015 - Kernteam Nationaal Park van start
Het kernteam 'Nationaal Park Weerribben-Wieden nieuwe stijl' is begonnen aan zijn taak om een nieuwe invulling te geven aan Nationaal Park Weerribben-Wieden. Leidend voor de nieuwe opzet is dat de belevingswaarde van de natuurgebieden wordt benut voor de promotie van het gebied. Ook dient de regionale economie, de leefbaarheid voor de bewoners en natuureducatie gestimuleerd te worden. 
Lees meer »

Hoe nu verder:
Het kernteam gaat voor verschillende deelthema’s plannen maken. Daarvoor gaat ze eerst goed in beeld brengen wat op dit moment de betekenis is van het Nationaal Park. Van daaruit zal worden gekeken naar de nieuwe kansen voor bijvoorbeeld de economie, leefbaarheid en de promotie van het gebied. Verder moet worden nagedacht over een organisatiestructuur die daar bij hoort en wat er financieel voor nodig is. De gemeenteraad heeft gevraagd om in juni 2016 de gemaakte plannen te presenteren. De vorderingen van het kernteam zijn te volgen via deze website.
Le
es meer »

Aankondigingen

Het seizoen is begonnen
De jeugd van de JeugdNatuurClub's en de Junior Rangers in Nationaal Park Weerribben-Wieden zijn allemaal begonnen aan hun nieuwe seizoen 2015-2016.
Voor alle groepen waren de afgelopen tijd kennismakings bijeenkomsten georganiseerd en hier was veel belangstelling voor.
.
Lees meer »

Vaartocht 'Natuur in de Delta' 
De nieuwe bioscoopfilm  “Holland - Natuur in de Delta” is deels onder water opgenomen in De Wieden. Tijdens deze vaartocht over sloten en meren aandacht voor het leven in en op het water. Ontdek tijdens het varen hoe gevarieerd de natuur van De Wieden is.
Lees meer » 

Varen door het riet met de boswachter in De Weerribben
Wist u dat iedere dinsdag en donderdagochtend een prachtige vaarexcursie door De Weerribben wordt georganiseerd?
Meer informatie of aanmelden kan via 0561-477272.

Lees meer »

Gezinswandeling: Kleurenpracht in De Weerribben
Struin op zondagmiddag 1 november door het moeras van De Weerribben en ontdek welke kleurenpracht er ontstaat nu we al diep in de herfst zitten en de winter nadert. Hoe maken plant en dier zich klaar voor de winter en wat valt er dan nog te ontdekken in het moeras. Samen met de IVN-natuurgids gaat u op onderzoek!
Lees meer »

Nieuws

10.08.2015 - Nieuwe vrienden en andere nationale parken leren kennen.
De Junior Rangers van Nationaal Park Weerribben-Wieden zijn afgelopen zomer naar verschillende internationale Junior Ranger kampen geweest, zoals naar Nuuksio National Park in Finland en National Park Wattenmeer in Duitsland.
Lees meer »

31.08.2015 - Kom onthaasten in De Weerribben.
Kom onthaasten met familie en vrienden in Natuuractiefhuis en groepsaccommodatie "De Kragge" midden in het prachtige gebied De Weerribben. Het is een inspirerende locatie voor een teambuilding, familieweekend of vriendenuitje. Ook scholen en natuur- en milieuverenigingen kunnen gebruik maken van deze boerderij.
Lees meer »

31.08.2015 - Wiedenweetjes
Blijf op de hoogte van al het nieuws uit De Wieden via de Wiedenweetjes: 'Wat is er deze maand allemaal gebeurd? Welke activiteiten staan er op de planning? Welke bijzondere waarnemingen zijn er gedaan?'
Je leest het in de Wiedenweetjes!

Lees meer »

13.09.2015 - Spectaculair kamp Junior Rangers.
De Junior Rangers hebben een spectaculair kamp gehad. Het was een kamp voor én door de Junior Rangers, want de oudere Junior Rangers hebben dit keer het kamp georganiseerd. De kamplocatie was in Sint Jansklooster en van hieruit werden tal van activiteiten georganiseerd, zoals vlak in de buurt, maar ook verder weg......
Lees meer »

17.09.2015 - Nieuw gras in De Wieden
Door een groep medewerkers van Natuurpunt (Belgische evenknie van Natuurmonumenten) is een bijzondere grassoort ontdekt in het natuurgebied De Wieden. Namelijk rijstgras, een plantensoort die nog niet eerder in dit natuurgebied is gezien.
Lees meer »

21.09.2015 - Film 'Holland - Natuur in de Delta'
Op 21 september 2015 gaat de opvolger van de succesvolle bioscoopfilm ‘De Nieuwe Wildernis’ in première: 'Holland - Natuur in de Delta'.
Op 12 en 13 september organiseerden IVN Overijssel, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten in Nationaal Park Weerribben-Wieden een ‘sneak preview’ van deze nieuwe film' in samenwerking met EMS films. Naast de film is er ook een lesprogramma rondom deltanatuur voor het onderwijs ontwikkeld.
Lees meer »

21.09.2015 - Op vogelreis
Een nieuw educatief programma 'Op vogelreis' voor groep 5 en 6 van de basisschool is door het Nationaal Park ontwikkeld. Het programma is 21 september uitgetest met Basisschool Eben Haezer uit Ossenzijl. 
Op woensdagmiddag 30 september kunnen de  basisleerkrachten van de gemeente Steenwijkerland kennismaken met dit nieuwe programma en de bestaande programma's van het Nationaal Park Scholenproject.  

Lees meer »