Dag van het Nationaal Park

donderdag 19 april 2018

De Nederlandse Nationale Parken organiseren speciale activiteiten op (of rond) 24 mei 2018. Deze "Dag van het Nationaal Park" biedt voor iedereen de gelegenheid om de bijzondere natuur van de Nationale Parken op diverse manieren te ontdekken. Onder het motto “Cultuurhistorie, het zit in onze natuur” worden uiteenlopende activiteiten georganiseerd voor jong en oud. 

In Nationaal Park Weerribben-Wieden besteden we op 3 manieren aandacht aan deze bijzondere dag: 

  • De kinderen van Kindcentrum  De Ark uit Oldemarkt kruipen in de huid van de verveners van lang geleden en gaan op Expeditie Turf
  • De vrijwillige voorlichters én beroepskrachten uit Weerribben en Wieden gaan ook op 'expeditie' met de nieuwe electrische rondvaartboot en storten zich op het thema "storytelling": hoe laat je de verhalen van het gebied tot leven komen?
  • Voor bewoners, bezoekers en alle andere geinteresseerden organiseren we een cultuurhistorische wandeling over Landgoed Heerlijkheid De Eese onder deskundige begeleiding van Harry Bouwman.WANDELING IS VOL, aanmelden niet meer mogelijk!

Het eerste Nationaal Park in Europa werd op 24 mei 1909 in Zweden ingesteld. Jaarlijks wordt de "De Dag van het Nationaal Park" in Europa op deze dag gevierd. Nederland kent 20 nationale parken, waarvan twee parken op particulier initiatief en achttien parken door de rijksoverheid zijn ingesteld. Het oudste park is Nationaal Park Veluwezoom (1930) en het jongste park is Nationaal Park De Alde Feanen (2006). De twintig Nationale Parken zijn 'pareltjes' van typisch Nederlandse landschappen met internationaal bijzondere natuur. Ze liggen verspreid over heel Nederland, dus er is altijd een Nationaal Park bij u in de omgeving. In de parken kunt u de Nederlandse natuur echt beleven. U kunt er wandelen, fietsen, paardrijden, kanoën, een bezoek brengen aan een bezoekerscentrum of op pad met de boswachter of Nationaal Park gids. Ook vóór en na de Dag van het Nationaal Park bent u uiteraard van harte welkom.