Auken toplocatie kolonievogels

maandag 27 juni 2016

De lepelaarskolonie in De Auken neemt licht in omvang toe. Dat blijkt uit tellingen van Natuurmonumenten in het gebied tussen Giethoorn en Steenwijk. Die vonden overigens vanuit de lucht plaats. Jaarlijks vliegen boswachters van Natuurmonumenten over De Wieden.
Volgens beheerder Bea Claessens geeft dat een goed beeld van de continue veranderingen in het natuurgebied. Bovendien kunnen moeilijk toegankelijke locaties, zoals het water van De Auken, zo uitvoerig worden bekeken. Uit de meest recente vlucht blijkt dat er 115 broedparen lepelaars zijn. Dat is net wat meer dan in 2015. Claessens trekt ook een andere conclusie met de cijfers in de hand. “Wij krijgen wel eens de vraag of de toename van het aantal aalscholvers in De Auken niet nadelig is voor de lepelaars. Dat is dus niet het geval.

Toplocatie kolonievogels
Volgens boswachter Ronald Messemaker is De Auken de meest bijzondere kolonie van Nederland en qua samenstelling zelfs van Europa. Ook andere kolonievogels zijn er volop te zien. “Deze week hebben we nog een paar koereigers als nieuwe broedvogel waargenomen. Andere soorten zijn purperreiger, blauwe reiger, grote zilverreiger, kwak, woudaap, aalscholver, heilige ibis en zwarte ibis. Dit is een toplocatie voor kolonievogels.