Afsluiting Nationaal Park Scholenproject 2013

vrijdag 27 september 2013

Muisstil waren ze, de leerlingen van groep 8 van School B uit Steenwijk, toen ze het rustgebied van de eendenkooi invoeren.

Ze bezochten het nationaal park in het kader van ‘Woordvoerders van de Eendenkooi’, een van de deelprojecten van het Nationaal Park Scholenproject.

Op woensdagochtend 2 oktober gaat er nog een klas op ontdekkingstocht in de Grote Otterskooi. De Eben-Haëzerschool uit St. Jansklooster is daarmee de laatste schoolgroep die in 2013 meedoet aan het scholenproject.

De natuur als leslokaal
Het Nationaal Park Scholenproject biedt leerkrachten in de gemeente Steenwijkerland vijf programma’s die aansluiten bij het natuuronderwijs op de basisschool. Daarmee wordt een bezoek aan het nationaal park een onderdeel van het lesprogramma en ontdekken de leerlingen hoe bijzonder de natuur in hun eigen woonomgeving is. 
Buiten zijn is goed voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen: het bevordert aandacht, concentratie en zelfvertrouwen, het stimuleert de motorische ontwikkeling en vermindert kans op overgewicht. Zo levert het Nationaal Park Scholenproject een bijdrage aan onderwijs, welzijn en gezondheid.
Ruim 1500 basisschoolleerlingen hebben dit kalenderjaar meegedaan aan het scholenproject. De meeste scholen doen al vele jaren mee, sommigen ieder jaar en anderen schrijven zich om het jaar in. Nieuw dit jaar was de deelname van basisschool ’t PuzzelsTuk, die met alle vijf programma’s heeft meegedaan. Tot eind oktober kan nog worden ingeschreven voor deelname in de laatste maanden van schooljaar 2013-2014.

Schoolvoorbeeld van samenwerking
Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, de gemeente Steenwijkerland en Nationaal Park Weerribben-Wieden zijn de betrokken partijen in het Nationaal Park Scholenproject. In deze samenwerking levert elk een bijdrage. Het nationaal park zorgt voor de organisatie, de beide natuurorganisaties ontvangen en begeleiden de schoolklassen tijdens het bezoek aan het nationaal park en de gemeente Steenwijkerland subsidieert de deelnamekosten voor de scholen. 

Meer informatie, klik hier